Leden je ve znamení ročních výpisů jak ze stavebního spoření, tak úvěrů s potvrzením o zaplacených úrocích. Na co si dát pozor, jak dokumenty využít? Stavební spořitelny svým klientům v lednu vystavují roční výpisy z účtů. Někomu je písemně zašlou, jinému vystaví do internet banky. Dle přání klienta při sjednání Smlouvy stavebního spoření.

stavební spoření

Kontrola výpisů z účtu

Stavební spořitelny svým klientům v lednu vystavují roční výpisy z účtů. Někomu je písemně zašlou, jinému vystaví do internet banky. Dle přání klienta při sjednání Smlouvy stavebního spoření.

Doporučuji kontrolovat tyto výpisy, sledovat dobu spoření a výši naspoření, nejen obraty. Cílová částka na Smlouvě stavebního spoření nesmí být přespořena – pokud se k tomu schyluje je nutno cílovou částku navýšit. Klient najde na výpise výši sjednané cílové částky, částku naspoření, kolik bylo připsáno stavební spořitelnou na úrocích z vkladů, jaká částka z úroků byla odeslána jako daň. Na výpise klient zjistí i jak vysoká záloha státní podpory mu byla v polovině dubna připsána k jeho smlouvě stavebního spoření k vkladům vložených na smlouvu předešlý rok 2019. Státní podpora na vklady vložené na smlouvu v roce 2020 bude připsána až letos v polovině dubna.  Je dobré též ověřit na výpisu správnost osobních údajů – při změně bydliště či jména po sňatku je nutno stavební spořitelnu o změně údajů informovat. Aby byly údaje na smlouvě shodné s registry, které kontroluje ministerstvo financí při potvrzení záloh státní podpory.

Konec vázací doby u stavebního spoření

Pokud se blíží na smlouvě stavebního spoření konec vázací doby, měl by klient zbystřit a ověřit si, jak se jeho stavební spořitelna po uplynutí 6 let od sjednání smlouvy zachová. Nedojde ke změně poplatku za vedení účtu stavebního spoření, nebo ke změně úroků z vkladů? Tyto možnosti mohou mít spořitelny na základě platných obchodních podmínek a Sazebníků.  V takovém případě začněte plánovat sepsání výpovědi Smlouvy stavebního spoření. Nezapomeňte, že standardně výpověď trvá 3 měsíce a začíná běžet 1. den následujícího měsíce. Pak je nejvyšší čas se rozhlížet po aktuálních akcích pro novou smlouvu stavebního spoření. V úrocích nyní velké rozdíly nejsou zpravidla se jedná o 1 % nebo méně. Spíše jsou akce na odpuštění poplatku za sjednání smlouvy stavebního spoření. Akcí na poplatek bývá v průběhu roku více, určitě se vyplatí počkat. Naši poradci Vám rádi s výběrem produktů pomohou.

Potvrzení o zaplacených úrocích

Kdo z klientů využil nabídky úvěrů stavebních spořitelen, pravděpodobně bude požadovat pro svou účetní potvrzení o zaplacených úrocích. Toto potvrzení bývá součástí úvěrového výpisu. Ne každý dlužník má nárok na uplatnění snížení daňového základu o zaplacené úroky na základě potvrzení. Zákon o daních stanovuje podmínky, kdy o zaplacené úroky lze daňový základ snížit. Stavební spořitelna nárok klienta neumí posoudit. Klient si podmínky odečtu úroků musí kontrolovat sám.    

 

Lenka Svobodová
hypoteční makléř
vázaný zástupce GEPARD FINANCE a.s.
Palackého 357
390 01 Tábor
tel.: +420 605 179 066
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.