Předpoklad pro rok 2019 očekával růst úrokových sazeb hypoték. Bankovní rada ČNB 28. 3. 2019 na svém jednání ponechala úrokové sazby beze změn na úrovni z 2. 11. 2018. Dnes je duben, blíží se Velikonoce a stále více bank snižuje úrokové sazby hypoték.

Úrokové sazby snižují i stavební spořitelny

Nejen hypoteční banky snižují úroky, ke snižování úrokových sazeb pro úvěry s nemovitou zástavou přistupují i stavební spořitelny.

Nabídky úrokových sazeb u hypotečních bank i stavebních spořitelen jsou nyní srovnatelné.

Aby byly nabídky pro klienty zajímavější, vracejí se banky se stavebními spořitelnami k jarním akčním nabídkám odhad zdarma, hypotéka bez poplatku atd.

Neroztál nám tedy koncem zimy jen sníh, ale i ceny hypoték a překlenovacích úvěrů. Je tedy stále zajímavé řešit bytovou situaci za pomoci úvěrových produktů na bydlení. S jarem je tedy možno opět začít stavět domy, či hledat vhodný byt, případně řešit modernizaci.

Modernizace bytu či domu

Účelem modernizace současného bydlení klientů bývá i snaha o snížení nákladů na bydlení s využitím nových technologií. Taková modernizace starší domy přiblíží pasivním energetickým nákladům.

K tomu klienti mohou využít možnosti státních dotací programu zelená úsporám či dešťovka. Pokud dojde k získání dotace, banky umožní splacení části úvěru ze získané dotace zdarma.

Další výhodou posledního roku je možnost modernizace bytu nebo domu úvěry stavebních spořitelen bez nutnosti dokládání záměru fakturami, ale jen fotodokumentací před a z průběhu modernizace.

Regulace ČNB

Díky regulaci ČNB přišlo očekávané ochlazení trhu úvěrů na bydlení, částečně způsobené i obavami klientů ze zavedení regulace.

Pokud klienti nemají své příjmy zatíženy spotřebitelskými úvěry, nemusí se obávat toho, že hypotéku nezískají.

O tolik podmínky ztíženy nebyly.

Situace na trhu s bydlením

Větším oříškem v současnosti je najít vhodnou nemovitost odpovídající představám klienta.

Tedy doba vhodná pro vytvoření finanční rezervy vlastních zdrojů pro plánovanou změnu bydlení.

K tomu přispívají některé stavební spořitelny zvýšením úrokových sazeb na 1,2 % p. a. pro spoření na spořících tarifních variantách, pro děti a mládež až 1,5% p. a.

I děti budou jednou svoje naspoření potřebovat pro své bydlení.

Ráda Vám s výběrem vhodného produktu pomohu.

Stačí mě kontaktovat.

Lenka Svobodová
tel.: 605 179 066
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.